Dieta zawiera 5 posiłków:
Śniadanie
II śniadanie
Obiad
Podwieczorek
Kolacja
Obiad
Podstawą diety są zbilansowane posiłki, tworzone z wykorzystaniem certyfikowanych, bezglutenowych zamienników zbóż tradycyjnych, takich jak: bezglutenowa kasza (jaglana, gryczana, kukurydziana, bezglutenowa kasza owsiana), ryż w różnych odmianach (ryż biały, brązowy, czarny, czerwony, jaśminowy), quinoa, amarantus oraz bezglutenowe pieczywo.
W diecie bez glutenu&nabiału, bazujemy na mąkach bezglutenowych: kokosowej, migdałowej, kasztanowej, ryżowej, jaglanej, gryczanej, kukurydzianej, owsianej bezglutenowej oraz mąkach ze strączków: z ciecierzycy, soczewicy i soi. Naturalnymi zagęstnikami bezglutenowymi są: tapioka, bezglutenowe płatki drożdżowe nieaktywne, siemię lniane oraz łuski babki jajowatej.
Niezbędne aminokwasy dostarczane są wraz z chudym mięsem, rybami oraz roślinami strączkowymi. Dieta bez nabiału obfituje w świeże warzywa i owoce, również te suszone.
Produkty mleczne zastępowane są produktami pochodzenia roślinnego – w diecieznajdziesz sery wegańskie, napoje roślinne, jogurty wegańskie, a także tofu oraz tempeh.
Dietę bez glutenu i nabiału cechują także zastosowane bezglutenowe produkty, będące alternatywą dla mięsa, wytwarzane głównie na bazie soi.